Livet i overhalingsbanen med fuldskæg og photoshop

Af: Frederik van Deurs medstifter af greentechchallenge.eu, 18. juni 2015                                          Photo by Jake Melara

Hipsteren kom til verden i en storm af følelser af afsky og beundring. Med sin quirky smag for alting der er hipt, men endnu ikke moderne, tager hipsteren en plads i coolness' hall of fame. Men så alligevel ikke, for selviscenesættelsen hos hipsteren er et eller andet sted også et nogo.

I jantelovens Danmark er det aldrig helt okay at tænke eller sige at man er speciel. Derfor har "hipster" over årene udviklet sig til mere og mere at være et skældsord. I København er "lortehipster" eller "hipstersvin" manifestationen af hipsterhadet - ofte udtryk af nogen, der nemt selv kunne betegnes som hipstere.

I skrivende stund er det valgdag, i prognoserne har det ultimative hipsterparti, Alternativet, rundet 9 mandater - men Alternativet er udtryk for andet end hipsterism, et af deres hovedtemaer er grønt iværksætteri. Iværksætteri har en anden karakter end den kreative selviscenesættelse. Iværksætteri handler især om at drive noget der er økonomisk på en måde så man kan forsørge sig selv på tilfredsstillende vis. 

Bæredygtighedsaspektet, eller det grønne, antyder at der også ligger en vis ansvarlighed kodet ind i denne nye trend, som Alternativets popularitet er symbol på. For nylig er udtrykket Yuccie opstået. Yuccie er en blanding af Yuppie og Creative. En yuccie er altså den kreative yuppie - en selvstændig kreativ der lever et liv i overhalingsbanen. Kreative arbejdsopgaver med en snært af ansvarstagen og lidenskabelig dedikation. 

Yuccie som det nye Hipster?

Yuccien kan meget vel gå hen og blive den nye hipster, men der er ikke samme risiko for at udtrykket bliver en udvandet størrelse. En yuccie er en selvstændig kreativ med en eller anden form for social ansvarsfølelse. Hvis du ikke er selvstændig og/eller kreativ kan du simpelthen ikke få skudt i skoene at være yuccie. 

En yuccie vil typisk også være ganske velklædt i et stilrent men relativt tidsløst look, tænk Hemmingway old school møder groomet skæg og ternet skjorte. Her på vores kontor har 4/5 yuccies skæg, 5/5 passer på deres krop og tager vare på sig selv. 

At være en yuccie er i meget højere grad noget man kan være stolt af, hvor en hipster hurtigt blev til et nedværdigende udtryk. Hipsteren er selvfed, for god til sine omgivelser og prøver konstant at differentiere sig for differentieringens skyld. En yuccie går efter guldet og skammer sig ikke over det i processen.

Her på yuccie.dk samles vi der vedkender os at være nogle entreprenante typer der arbejder med ansvarligt iværksætteri.